politieke gevangene


politieke gevangene 1.0

iemand die in de gevangenis zit vanwege zijn of haar politieke ideeën of betrokkenheid bij een politieke activiteit; iemand die wordt vastgehouden wegens politiek activisme

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een politieke gevangene…

is een gevangene; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zit in de gevangenis vanwege zijn of haar politieke ideeën of betrokkenheid bij een politieke activiteit
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Samen met Fatos Nano, de leider van de socialistische partij van Albanië, was de 45-jarige Idajet Beqiri - leider van de centristische partij van Nationale Eenheid - tot begin deze week de meest bekende politieke gevangene van Albanië. In september vorig jaar werd hij veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf na een proces dat door Amnesty International als oneerlijk werd gebrandmerkt.

    De Standaard,

    Hongda Harry Wu zat als politiek gevangene negentien jaar opgesloten in werkkampen.

    Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,

    Léon Calembert (1909-1984), ingenieur-geoloog en professor aan de Luikse universiteit, bracht als politiek gevangene de laatste oorlogsmaanden door in het Beierse Flossenbürg, een van de grootste en verschrikkelijkste, en toch weinig bekende nazi-concentratiekampen.

    De Standaard,

    Met de aanstelling van De Klerk veranderde er in elk geval nogal wat. Nelson Mandela en andere politieke gevangenen werden vrijgelaten, het ANC en de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij werden gelegaliseerd, en de zogenaamde kleine apartheid werd afgeschaft en zelfs verboden.

    http://www.gebladerte.nl/00037p03.htm,

    In totaal zijn meer dan 1.500 politieke gevangenen in ongeveer vijftig inrichtingen in Turkije in hongerstaking. Zij protesteren onder meer tegen de slechte omstandigheden in de gevangenissen en eisen de sluiting van de speciale isolatiegevangenissen.

    De Standaard,

    In Noord-Korea zitten ongeveer 200.000 mensen in strafkampen, waar ze dwangarbeid moeten verrichten. Doorgaans gaat het om zogenaamde 'politieke gevangenen', maar ook hun familieleden tot de derde generatie worden opgepakt. Kang Chol-Hwan was negen jaar oud toen hij werd opgesloten in het strafkamp Yodok omdat zijn grootvader zich positief had uitgelaten over het kapitalisme in Japan.

    Pleidooi voor individualisme, Dirk Verhofstadt,